Andrahandsuthyrning

Får jag hyra ut min bostadsrätt i andra hand?

Ja, bostadsrättshavare i BRF Trummens Strand får hyra ut sin lägenhet i andra hand efter styrelsens godkännande av skriftlig ansökan.

Behöver jag styrelsens tillstånd?

Ja, du måste alltid ha bostadsrättsföreningens tillåtelse att hyra (eller låna) ut din lägenhet. För att få styrelsens tillstånd behöver du lämna in en ansökan till Styrelsen (styrelsen AT trummensstrand.se). Ett formulär för det ändamålet återfinns längst ned på sidan.

Styrelsen behöver då veta varför du vill hyra ut din lägenhet, hur länge du vill hyra ut den och till vem. Styrelsen kan vilja inhämta referenser avseende den tilltänkta hyresgästens skötsamhet. Bostadsrättshavarens ansökan om upplåtelse i andra hand bör därför innehålla ett medgivande från den föreslagna hyresgästen att sådana uppgifter får inhämtas. Oftast får du tillstånd för en begränsad tid och vill du hyra ut den under längre tid får du då lämna in en ny ansökan. Byter du hyresgäst i lägenheten måste en ny ansökan lämnas in till styrelsen, även om detta sker under en redan beviljad tidsperiod.

När får jag hyra ut i andrahand?

Det är styrelsen som fattar beslut om du får eller inte får hyra ut din lägenhet. Vanligen hålls ett styrelsemöte varje månad. Om styrelsen säger nej har du rätt att få ditt ärende prövat i hyresnämnden. För att få tillstånd behöver du ha ett skäl för uthyrningen. Alla skäl är inte godtagbara. Det kan vara om du ska arbeta eller studera på annan ort under en period eller om du av medicinska skäl eller familjeskäl behöver vara hemifrån under en period. Att prova ett samboliv med någon betraktas också som ett godtagbart skäl. Däremot behöver inte styrelsen godkänna en uthyrning där bostadsrättshavaren hyr ut sin lägenhet bara för att tillgodogöra sig hyra, eller så kallad semesteruthyrning.

Hur länge får jag hyra ut?

Styrelsen brukar begränsa tidsperioden, ofta till sex månader eller ett år. Det innebär att du måste ansöka igen innan tiden har löpt ut om du behöver fortsätta hyra ut lägenheten. Den totala uthyrningstiden beror på vilket skäl du har. Är det fråga om utlandstjänstgöring brukar ett par perioder om två eller tre år godtas, alltså som längst upp till cirka fem-sex år. Om du studerar på annan ort får du läsa klart din utbildning. Vill du prova på ett samboförhållande brukar tiden begränsas till ett år.

Vad behöver bostadsrättsföreningen veta?

Se till att styrelsen får kontaktuppgifter där du kommer att vara anträffbar. Om något händer kan det var bra att snabbt kunna nå dig. Det kan också komma viktiga frågor till föreningsstämman som du vill kunna lämna en synpunkt på. Är du svår att nå under uthyrningsperioden bör du i stället lämna fullmakt till någon person som finns tillgänglig för föreningen, och som kan fatta snabba beslut på platsen eller hjälpa till med lägenheten. Du bör också lämna andrahandshyresgästens namn och övriga kontaktuppgifter till styrelsen innan han/hon flyttar in.

Vem är ansvarig för lägenheten?

Det är alltid du som bostadsrättshavare som har ansvaret, både för lägenheten och för dina skyldigheter gentemot bostadsrättsföreningen som medlem. Detta ansvar inkluderar exempelvis att betala avgiften till föreningen, se till att grannarna inte blir störda och att den så kallade vårdnadsplikten sköts. Vårdnadsplikten innebär att man känner ansvar för och vårdar lägenheten och de allmänna utrymmen man använder i fastigheten. Det är därför viktigt att kontrollera den som ska bo i andra hand i lägenheten noga. Man kan begära referenser, kontrollera med kronofogden om det finns några aktuella ärenden och begära att få en aktuell inkomstuppgift.

Vem håller lägenheten försäkrad?

Lägenheten är din egendom. Tänk på att ha kvar din hemförsäkring som skydd om något skulle hända i lägenheten. Har du kvar möbler i lägenheten är det extra viktigt med en hemförsäkring som skyddar vid skador. Även andrahandshyresgästen bör ha en hemförsäkring för sina saker och för att kunna ersätta dig för eventuella skador. Tala med era försäkringsbolag om vilket skydd ni har och behöver.

Avtal

Styrelsen rekommenderar alltid skriftliga avtal. Muntliga avtal kan innebära att ni inte har samma tolkning av er överenskommelse, vilket kan leda till onödiga tvister. Så för din egen trygghets skull bör du alltid ha ett skriftligt avtal.

Det finns en del lagar som styr villkoren i kontraktet. Därför kan det vara bra att använda en mall för hyresavtal som är upprättad av Fastighetsägarna. Du kan ladda ned mallen längst ned på denna sida. Hyr du ut möblerat är det en god idé att göra en förteckning över möbler och inventarier. Gör också en gemensam genomgång av lägenhetens skick med andrahandshyresgästen innan uthyrningen och vid avflyttningen. Har några skador uppstått däremellan ska du kräva ersättning av den du hyrt ut lägenheten till.

Senast uppdaterad 2023-11-10 av Anders Engström.

Mallar för avtal och ansökan vid andrahandsuthyrning