Brandskyddsinformation

Brandutrustning i lägenheter BRF Trummens Strand

Varje lägenhet ska ha minst en brandvarnare. Förutom brandvarnare rekommenderas även en pulverbrandsläckare och en brandfilt, något som många hemförsäkringsbolag har som krav för att försäkringen skall gälla.

Brandvarnare

Fastighetsägaren är skyldig att sätta upp en brandvarnare. Du som boende har ansvar att byta batterier och testa brandvarnaren för att se att den fungerar som den ska. Du kan naturligtvis också köpa en brandvarnare på egen hand. Det är bra att ha fler än en brandvarnare i sin bostad. Testa brandvarnaren genom att hålla in testknappen en gång i månaden. Man bör byta ut brandvarnaren var tionde år. De brandvarnare som redan är installerade i lägenheten är trådbundna och batteri behöver därför inte bytas men regelbundna tester bör ändå göras för att säkerställa att de fungerar som de ska.

Pulverbrandsläckare

I bostadsmiljö rekommenderar räddningstjänsten en 6 kilos pulversläckare med effektivitetsklass lägst 43A 233B C. Pulversläckaren släcker branden snabbare och säkrare än en skumsläckare. Den har också en oöverträffad släckkapacitet i förhållande till sin vikt och storlek. Släckaren ska vara godkänd enligt standarden SS EN 3-7

Placera släckare på synlig plats, gärna i bostadens entré. Släckaren bör placeras lättåtkomligt i närheten av ytterdörren. Placeringen gör då att du vid de flesta bränder vid behov kan släcka en uppkommen brand, samtidigt som du själv kan sätta dig i säkerhet. Övriga släckare bör placeras i eller nära sovrummet samt i köket.

Kontrollera din släckare regelbundet. Kontrollera att:

  1. tryckmätaren står på grönt
  2. slangen är hel
  3. släckaren är plomberad
  4. släckaren inte är skadad.

Följ tillverkarens anvisningar om skötsel och service.

Titta på filmen för att lära dig hur du ska använda din pulversläckare.

https://youtu.be/u7wpbpsj7Wg

Brandfilt

Med en brandfilt kan du släcka brand i till exempel kläder, möbler eller på spisen. Vi rekommenderar att filten är 120-180 cm. Detta för att den ska kunna täcka merparten av en vuxen människa.

Sprinklersystem

Lägenheterna är också utrustade med ett sprinklersystem, som ska träda i kraft om en eldsvåda uppstår. På grund av sprinklersystemet är det inte tillåtet att borra eller på annat sätt göra hål i taket på egen hand då ni då riskerar att göra hål i sprinklersystemet. Om ni önskar göra nya hål i taket på er lägenhet kan ni kontakta HSB som har möjlighet att göra detta mot ersättning.

Om det börjar brinna i din lägenhet

Om det börjar brinna i din lägenhet ska du först varna alla som finns i lägenheten. Om du bedömer att det är möjligt, försök att släcka branden, men ta inga risker. Om du inte kan släcka branden själv, stäng dörren till det utrymme där det brinner.

Lämna lägenheten och stäng ytterdörren för att hindra att branden och den giftiga röken sprider sig. Röken är livsfarlig och dödar mycket snabbt.

Ring 112 och möt räddningstjänsten utanför huset.

Om det börjar brinna i grannens lägenhet

Om det brinner i en annan lägenhet eller någon annan stans i huset ska du stanna kvar i din egen lägenhet. Gå aldrig ut i en rökfylld trappa. Du är säkrast i din egen lägenhet. Räddningstjänsten har specialutrustning för att kunna hjälpa dig. Ytterväggar, väggar, tak och fönster i en lägenhet ska vara byggda på så att de kan stå emot en brand i 30-60 minuter.

Stäng dörrar och fönster. Ring 112.

Förvaring och brandsäkerhet

Förvaring i trapphus

Trapphus och källargångar är utrymningsvägar och ska inte användas till förvaringsplats. Barnvagnar, förpackningsinsamlingar, julgranar eller andra föremål som förvaras i utrymningsvägar kan börja brinna och rökfylla trapphuset Dessutom kan de hindra vid utrymning och försvåra för räddningstjänstens personal och utrustning.

Grundregeln är att det ska vara rent i trapphus, men det kan kollidera med till exempel tillgänglighet för funktionshindrade och äldre. Rullatorer, barnvagnar, elrullstolar och vanliga rullstolar ska stå i de förvaringsrum som är avsedda för detta och endast i undantagsfall förvaras i trapphuset och då endast om de inte står i vägen. Det är inte tillåtet att ladda ett eldrivet fordon i trapphuset. Trapphuset är räddningstjänstens väg in vid brand och även ambulanspersonal med bår måste kunna komma fram snabbt.

I trapphusen finns även brandcellsdörrar mellan trappan och korridoren till lägenheterna. Dessa dörrar får inte blockeras då de syftar till att hindra brand och rökspridning. Om ni upptäcker att någon av dessa dörrar är blockerade bör ni omedelbart åtgärda detta och om det inte går kontakta styrelsen.

Förvaring på vind och källare

Brandfarliga varor, såsom tändvätska, gasol och bensin, får inte förvaras i källarförråd. Vinds- och källargångarna ska hållas fria från hindrande föremål.

En möjlig brandrisk i förråd är när oskyddade elarmaturer kan komma i närhet av brännbara föremål. Se till att lampor har en kåpa och stapla sakerna med försiktighet.

Förvaring av mopeder och motorcyklar

Motorcyklar och mopeder får endast förvaras i garaget och inte i cykelrummen.

Behöver jag skylta upp om jag har syrgas hemma?

Förvarade gasflaskor bör märkas ut med varningsskylt på exempelvis insidan av ytterdörren. Placeringen ska ske lågt, under en meters höjd.

Brandsläckningsutrustning i garage

Brandsläckare finns placerade på uppmärkta platser vid olika ingångar från garaget till lägenhetshusen.

Om det händer!

Återsamlingsplats ICA Kvantum parkering.

Senast uppdaterad 2021-10-31 av Anders Engström.