6 sep 2019

Spindlar och andra insekter

Av Anders Engström | 2019-09-06 00:00

Vår bostadsrättsförening är populär. Inte bara för oss tvåfotingar utan även för områdets insekter. De flesta av oss har nog mer eller mindre problem med spindlar på balkongerna (beroende på graden av fobi) .

Styrelsen har kontaktat Anticimex för att se om de sanerar mot spindlar och avvaktar ett slutgiltigt svar från dem. Deras initiala svar är att de inte sanerar mot spindlar då de inte klassas som skadedjur. Men vi väntar på slutgiltigt besked från Anticimex i Växjö. Angående vad du själv kan eller får göra för att förhindra mängden spindlar har vi inte så många råd att ge. Enligt Anticimex är det svårt att förhindra spindlar men att det främst gäller att hålla rent och torrt. Sopa, spray insektsmedel.

Bifogar ett inslag från Radio Kronoberg. Publicerat torsdag 24 augusti 2017 kl 16.40

Spindlarna är nödvändiga. Att sanera för spindlarna medför stor risk att vi sprider bekämpningsmedel till sjöar och vattendrag som ligger ihop i det här området, säger Glenn Gustavsson på Anticimex i Växjö.
Skulle de sanera för spindlarna har vädret stor påverkan. Om det regnar dagen efter att de har sanerat utvändigt kommer det rinna ner på fasaden och inte göra någon nytta mot spindlarna, menar Glenn Gustavsson.
Husen är enligt Gustavsson byggda på ett tidigare skogsområde där det fanns mycket spindlar och andra insekter. Skulle vi plocka bort spindlarna så har vi massa myggor och flugor och andra insekter som tar sig in i lägenheten eller svärmar utanför istället.”

Vi kommer ta upp frågan om insekterna och spindlarna på nästa styrelsemöte vilket blir i början av september. Vi har dock redan pratat med GBJ angående insekterna och enligt dem kommer insekterna inte från fasaden. Vi håller även på och undersöker möjlighet och kostnad för att låta Anticimex göra en besiktning på plats. Vi återkommer med mer information efter nästa styrelsemöte.